A Millenáris parkban egykori üzemi csarnokokban kiállító és előadóterek, rendezvényközpontok, vendéglátóegységek találhatóak. Pályaművünkben ebből a széles palettából hiányzó funkciót kerestünk. A tervezési területet a szükséges bontások után egyértelműen közparkként kívánjuk kialakítani, ami egészen a Margit körútig nyúlik, ezzel jelentős zöldterületet harapva a városi szövetbe és felszabadítva a Margit körút épített, zárt utcaképét. Átmenetet biztosítunk a védett helyzetben lévő park és a városias tér között. Ezáltal egy olyan átmeneti tér alakul ki, mely ismét „helyzetbe hozza” a gazdag múlttal rendelkező ipari területet miközben a buja természet oldja az ipari táj keménységét. A Ganz Művek kulturális örökségét nem múzeumi relikviának szánjuk, hanem friss élettel kívánjuk átszőni. A Melegpörgetőt studiószínházként a csarnokot rendezvénytérként kívánjuk hasznosítani. A csarnoképület vázszerkezete megidézi a nagy múltú gyár atmoszféráját és mesterséges parkot teremet a városban. A pillérek és gerendák között szabadon járhat a szél, a terepszinten pedig a járókelők. Lefedését ponyvaszerkezettel kívánjuk biztosítani. A csarnok az év nagy részében közparkként szolgál, azonban akusztikus mobilfalak segítségével rendezvénytérré alakítható. Az ehhez szükséges kiszolgáló egységeket az épület Margit körút felőli oldalán helyeztük el.

ÖTLETPÁLYÁZAT

HELYSZÍN: BUDAPEST, MILLENÁRIS
PROJEKT TÍPUSA: ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT
TERVEZÉS ÉVE: 2014
FELELŐS TERVEZŐ: BRÓSZ CSABA BOTOND
ÉPÍTÉSZ MUNKATÁRSAK: ALKÉR KATALIN,
SZEMEREY DÁNIEL
TÁJÉPÍTÉSZET: KIRÁLY-SALGÓ BORBÁLA, KONTRA DÁNIEL (URBAN CONCEPT)
LÁTVÁNYTERV: KÁPOLNÁS GERGELY