2010 augusztusában kereste meg egy magánszemély a Lukács és Vikár Építész Stúdió Kft.-t, hogy terveznénk-e a telkére egy családi házat. Ugyan az iroda nagyobb léptékű munkákra szakosodott, az ismerettségre való tekintettel elvállalták a munkát, melyben nekem jutott a vezető szerep.  A megrendelő nyitott volt minden kreatív javaslatra, ám a beépítési paraméterek miatt sok ötlet nem valósulhatott meg, azonban az alapvető célkitűzést (egy kényelmes méretű családi fészek kialakítását) sikerült tartani. Az ház  a földszinten “T” alakú alaprajzi formát vesz fel, ami a homlokzat tagolásán túl az építménymagasság számításnál segítette az előírások teljesítését, és a fölötte lévő szinten egy kellemes terasz kialakítására is lehetőség nyílt. A földszinti előtérből egy kis dolgozó szoba nyílik, illetve elénk tárul a lépcső, mely a mélygarázst köti össze a földszinttel, emelettel. A közlekedőből nyílik az akadálymentes szülői háló, illetve vizesblokk. Szintén a közlekedőből tárul elénk a nappali-étkező-konyha tere. Az emeleten kaptak helyet a gyerekszobák a hozzájuk tartozó terasszal és a vizesblokkal.  Ami a külső kialakítást illeti, megpróbáltuk a házat a lehető legnagyobb mértékben a védett hátsókert felé tájolni. A nyári hővédelmet az épület elé helyezett pergola és az arra felfutó zöld, valamint az ablak elé tolható lamellás árnyékolók biztosítják.

CSALÁDI HÁZ

HELYSZÍN: BUDAPEST XvI., SZABADKAI UTCA
PROJEKT TÍPUSA: ENGEDÉLYEZÉSI TERV
BRUTTÓ ÉPÍTETT TERÜLET: 254,15 M2
TERVEZÉS ÉVE: 2010
FELELŐS TERVEZŐ: VIKÁR ÉS LUKÁCS ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ
ÉPÍTÉSZ MUNKATÁRS: BRÓSZ CSABA BOTOND
MEGBÍZÓ: MAGÁNSZEMÉLY